Minecraft 1.5 Üzerine İnceleme

            Bildiğiniz gibi bir süredir Minecraft 1.5’i oynuyoruz. Peki 1.5 nedir? Ne farkı vardır? Neden 1.4.8 değilde 1.5’tir? Minecraft 1.5 ten önce 4 büyük güncelleştirme geçirdi. Bunlar:
*Seecret Update
*Halloween Update
*Adventure Update
*Pretty Scary Update
         Bu updatelerin hepsi bildiğimiz Minecraft’ı şekillendiren büyük değişimler getirdi. Mesela Halloween Update’de balıkçılık oyuna girdi. Wither Prety Scary Update ile oyuna girmiştir. Peki, 1.5 yani Redstone Update oyuna neler getirdi.
         Birçok bugın giderilmesinin yanı sıra mob yapay zekası geliştirildi. Mesela tüm moblar bir sebepleri yoksa artık raylardan uzak duruyor ve Zombie’ler daha uzak mesafelerden oyuncuları fark ederken Skeleton’lar daha uzak mesafelere atış yapıp, oyuncular yaklaştıkça atışların hızlandırıyor. Ama bunlar gerçekten bildiğimiz Minecraft’ı geliştiren şeyler mi? Tabi ki, hayır. Bildiğimiz Minecraft’ı değiştiren şeyler şunlar:

Blok ve Itemler
·       Nether Brick Item ve Block: Nether Fortress’lar dışında bulması imkansız olan Nether Brick patlama dayanıklılığı (Blast Resistance) en yüksek itemlerdendir. Mod olamadan ulaşılabilen patlama gücü 500 patlama korumasına sahip grubu etkilenemez. Etkilenebilen en güçlü grup 45’lik ardından 30’luktur. 30’luk gruba dahil olan Nether Brick aynı zamanda bir dekorasyon malzemesidir ve Redstone Update ile birlikte Netherrack’ın pişirilmesiyle elde edilen Nether Brick(Item)’ten 4 tane kullanılarak craft edilebilmektedir.
·       Nether Quartz Ore ve Item: Nether’a eklenen bu Block mod olmadan Nether’da bulunabilen ilk ve şu anda tek madendir. Bu madenden elde edilen Nether Quartz Redstone Update’le gelen birçok yeni nesnenin hammaddesidir ve oluşturduğu bloklar görünüşe göre dekorasyonda vazgeçilmez olacaktır. İşte bunlar:
o  Block of Quartz
o  Quartz Slab
o  Quartz Stair
o  Pillar Quartz Block
o  Chiseled Quartz Block
·       Redstone Block: Redstone Update ile eklenen asıl tematik özellikler şimdi başlıyor. Redstone ile ilgili gelişmeler. Bunlardan ilki Redstone Block. 9 Redstone’dan yapılan bu blok diğer maden bloklarının aksine dekorasyon ve depolamanın yanı sıra bir Redstone sinyal vericisi. Yani çevresinden Redstone kaynaklarına güç veriyor. Peki, o zaman bunun Redstone Torch’tan farkı ne? Redstone Block oyundaki ilk hareket ettirilebilir devre elemanı. Yani pistonlarla itilebiliyor ve sudan etkilenmiyor. Bu bazı yapılması imkansız devrelerin yapımını sağlarken aynı zamanda var olan bazı devrelerin kurulumunu kolaylaştırıyor olması bakımından çok önemli bir yenilik.
·       Trapped Chest: Diğer Chestler’den pek farkı olmayan bu blok normal bir Chest ve bir Tripwire Hook kullanılarak yapılıyor ve içine bakan kişi başı bir blok gücünden Redstone sinyali veriyor. Multiplayer’daki yağmacılara karşı tam bir ilaç niteliğinde.
·       Weighted Pressure Plate: Mob’ların değil yere bırakılmış item ve blokların ağırlığını ölçen bu devre elamanı daha hassas olan altın ve daha kaba olan demir olarak ikiye ayrılıyor ve üstlerinde ne kadar malzeme varsa o kadar çok Redstone sinyali yayıyorlar.
·       Activator Rail ve Minecart with TNT: Hareket edebilen patlayıcı fikri size çok havalı geliyorsa bu ikili aradığınız şey. TNT içeren Minecart’lar Redstone’la etkinleştirilmiş Activator Rail’ların üstünden geçince tetikleniyor ve 4 saniye sonra havaya uçuyor. Adventure map’ler için bire bir.
·       Dispenser ve Dropper: Dispenser’lar artık tam yere ve tam yukarı konuşlandırılabilirken hala okların veya Firecharge ların oyuncuya verilmesi mümkün değil. Bunun için oyuna Dropper eklendi. Eşyaları fırlatmadan sadece yere bırakıyor. Peki, bunlar oyuna eklenen bütün özellikleri mi? Tabi ki, hayır. Flint’n Steel yüklü Dispenser’lar önlerindeki bloğu ateşe verebilirken yakın oyunculara otomatik olarak zırh giydirebiliyorlar.
·       Hopper ve Minecart with Hopper: Malzemelerin otomatik olarak aktarılması ya da yerdeki eşyaların Chest’lere veya başka haznesi olan işlevsel bloklara aktarılabilmesi kulağa çok cazip geliyor. Peki, bu modsuz mümkün mü? Artık evet. Hopper’lar Redstone ile güçlendirilmedikleri sürece aktarma işlemi yaparlar ve belli bir kapasiteleri vardır. Bu kapasite sayesinde Minecart ile kullanıldıklarında taşıma alma yerleştirme görevi yaparlar. Bu uzun mesafelerde bir Hopper zinciri kurmaya alternatiftir.

Fırat Ağış(QERGH)
Sibnetz.com Makale Yazarı
Yazar: Yahya


Follow us Google+.

0 yorum:

My Blogger Themes