SSD Nedir? Ne İşe Yarar?

Merhaba teknoloji severler!

Bugünkü yazımda gün geçtikçe popülerliği artan SSD'lerden bahsedeceğim.

Öncelikle SSD'lerin ne olduğunu söyleyeyim. SSD'ler (Solid State Disk) uzun vadede sabit disklerin yerini alacakmış gibi gözüken alternatif disklerdir. Basit bir şekilde anlatacak olursak, SSD'yi birden fazla flash belleğin birbirine bağlanması ile oluşmuş bir platform gibi düşünebiliriz. SSD HDD'ye göre daha az güç tüketir ve verileri daha hızlı bir şekilde işler. NAND flash yongalara sahip olan SSD'ler mekanik parça bulundurmazlar. Bu sebeple çok sessiz çalışırlar ve dış etkenlere karşı HDD'lere göre daha dayanıklıdırlar. Verilerin nereye kaydedileceğine bilgisayar karar vermez, SSD'nin üstünde bulunan okuyucular buna karar verir. SSD'ler her ne kadar RAM'ler kadar hızlı olmasa da saniyede 100 mb okuma ve 80 mb yazma gibi kulağa hoş gelen bir performans sergilerler. Yeni nesil SSD'lerde bu rakamlar çok daha yüksektir. Özellikle Samsung'un 840 serisinde bu sayı 520 mb'a ulaşmaktadır. Kullanımları notebooklar ve laptoplar (özellikle eski olanlar) için idealdir.

SSD'lerin avantajlarına gelelim. SSD'ler bilgisayarın açılış hızını, oyunların açılış hızını göz ardı edilemeyecek bir şekilde kısaltır. HDD'lerden yüzlerce kat daha hızlı erişim imkanı sağlamaktadır. Düşük güç tüketimi ve ısı üretimi görülür. Disk birleştirmesine gerek yoktur. Oyun ve diğer uygulamalarda performans artışı görülür. (Çok büyütülecek bir performans artışı göremezsiniz. Bunun için ekran kartını daha üst bir modelle değiştirmeniz gerekir.) "Wear Levelling Algorithms" teknolojisi sayesinde 5-6 aylık ömrü 5-10 yıla kadar uzayabiliyor.

Sahip olduğu dezavantajlar ise şöyle: SSD'lerin depolama alanı hard disklere göre çok yetersizdir. SSD'lerde belli bir yazma sınırı vardır... SSD'ler üzerine kaydedilen verilerin silinmesi şu an pek de mümkün gözükmüyor ve bu da çeşitli güvenlik sorunları arz ediyor. Öte yandan şifreli SSD'lerin üretilmesi bu sorunu çözecekmiş gibi gözüküyor. SSD'lerin diğer bir kötü yanı ise fiyatlarının çok yüksek olması. Elbette ki SSD teknolojisi şu anda gelişme aşamasında ve gelecekte bu dezavantajların ortadan kalkacağı aşikar.

Sevgili teknoloji severler! Bir sonraki makalemde PopCap Games'in EA ile birlikte çalışarak yaptığı Plants vs. Zombies 2 isimli oyunun incelemesini yapacağım. Hepinize iyi günler dilerim!




Yazar: Yahya


Follow us Google+.

0 yorum:

My Blogger Themes