iPhone 5 Teknik Özellikleri ve Li-ion Pil Ömrünü Uzatma

Merhaba teknoloji severler!

Bugün sizlere Apple firmasının 21 Eylül 2012 tarihinde satışa sunduğu en son ürünü iPhone 5'in teknik özelliklerinden bahsedeceğim.

İlk önce boyut ve ağırlığına bir bakalım: Derinliği yaklaşık 0.30 inç, genişliği 2.31 inç ve yüksekliği 4.87 inç olan bu cihazın ağırlığı yalnızca 112 gram. Yani iPhone 4S'e göre %18 daha ince ve %20 daha hafif. Ekran büyüklüğü 4 inçtir (diyagonal). Bunun yanında, ekran çözünürlüğünde kullanılan Retina ekran teknolojisi yalnızca Apple'a özel bir teknolojidir ve daha yüksek çözünürlük ve görüntü kalitesi sağlar.

iPhone 5'in performansı, işlemcisi ve sunduğu olanaklara gelince... iPhone 5, önceki sürümlerden farklı olarak içerisinde A6 çip barındırır. Bu çip, A5 çipe göre %20 daha küçüktür ve 2 kat daha iyi performans sunmaktadır. Aynı zamanda içinede çift çekirdekli 1.3 Ghz ARM Cortex-A15 işlemcisi vardır. 1015 MB'lık RAM değerine sahip olan iPhone 5'in kamerası 8 MP'lik iSight kamera (arkada) ve 1.2 MP'lik FaceTime kamera (önde) dır. iSight kameranın önünde safir camdan yapılmış bir tabaka bulunur ve panaromik çekim yapma imkanının yanı sıra 1080p HD kalitede video çekme olanağı sağlar.

Apple cihazlarının en büyük dezavantajlarından birisi de bünyesinde bulundurduğu Li-ion pillerinin ömrünün kullandıkça kısalması ve performansının düşmesidir. Şimdiki yazacağım önlemlerle pilin ömrünü 3-4 kata kadar uzatabilirsiniz. Öncelikle yalnızca orjinal şarj aleti kullanın. Bu pillerin bir diğer düşmanı yüksek sıcaklıktır. 40-45 santigrat derecenin üstünde iPhone'unuzu kullanmayın ve mümkünse iPhone'unuzu serin bir yerde saklayın. iPhone'un "ideal" çalışma sıcaklığı 22 santigrat derecedir. Dikkat etmemiz gereken diğer bir husus, ihtiyacımız olmadığı zaman veya işimiz bitince 3G'yi, hücresel veri kullanımını, Wi-Fi'yi ve Bluetooth'u kapalı tutmak. Şunu da eklemek lazım: Cihaz zayıf Wi-fi sinyali alıyorsa veya baz istasyonundan uzakta ve telefon sinyali düşük ise daha fazla enerji harcayacaktır. Gelelim mail sunucusu olarak Microsoft Exchange kullanımının yarattığı duruma. Ayarlardan Mail,kişiler,takvimler bölümünden Yeni Verileri Al seçeneğini kapatırsak enerji tasarrufunu büyük ölçüde artırmış olacağız. Bunun dışında iMessage, FaceTime, Siri ve Konum Servislerini devre dışı bırakırsak yine önemli ölçüde enerjiyi korumuş oluruz. Pil ömrünü etkileyen diğer bir özellik de iOS yazılımının sürümüdür. Yeni sürümler pil ömrünü etkileyen yazılımsal hataları ortadan kaldırabilir.

Şunu kesinlikle belirtmem gerek ki, ABD'li bilim adamlarının geliştirdiği yeni lityum iyon pil teknoloji sayesinde lityum iyon piller 30 kat daha küçük olacak ve 1000 kat daha hızlı şarj edilebilecek. Bu durum, li-ion pillerinin dezavantaj gibi görünen durumunu avantaja çevirebilir ve yeni çıkacak olan iPhone 5S ve iPhone 6'ya talebi büyük ölçüde artırabilir...

Sevgili teknoloji severler! Makalemi okuduğunuz için teşekkür ederim! Bir sonraki Windows 8.1 veya Sony Z Tablet konulu makalemde görüşmek üzere!


Oğuz Can Erbay
  

Yazar: Yahya


Follow us Google+.

0 yorum:

My Blogger Themes