Ultrabook Bugünlere Nasıl Ulaşti

Merhaba Sibnetzciler,

 Intel işlemcili eski notebooklarınızdaki "Intel Centrino" ibaresini hatırladınz mı?İşte bir Intel standartı ve ürünü olan ultrabook ta buralardan geliyor.
 -İşte Intel 2005'in sonlarına doğru "Intel Centrino Processor " teknolojisini duyurdu.Bu teknoloji ilk başta sadece notebookların anakartlarında Intel chipseti ve Intel kablosuz ağ donanımı bulunması demekti.Yani bunlara sahip olan bir dizüstünün kasasına "Intel Centrino Duo" etiketi yapıştırabilir.
                                   
 -2010'lara yaklaştığımızda resimde de gördüğümüz "İntel Centrino 2" teknolojisi çıktı.İlk teknoloji için geçerli olan her şey ve fazlası bunun içinde geçerliydi.Peki bu fazlalar neydi bi bakalım:Teknolojinin gelişmesiyle artık pc'lerde daha hafif ve ince olma durumu süregelmiştir.Ayrıca insanlar notebooklarını her yerde kullandıkları için pil ömrünün uzun olmasını istemiştir.Hatta ekran parlaklığı bile bir sorun olmuştur.
Intel bunları dikkate alarak kendi 3'ü 1 aradasını (Centrino2) oluşturmuştur.

--Peki,bunlardan sonra ne oldu?Yine kayıp bilgisayarları bulma,64(x64) bit program mimarisini destekleme gibi birçok özellik geldi.Amacı kendini IBM gibi bilgisayar standartı yapmaktı.Yapamadı da diyemeyiz ama AMD'nin pazarda her zaman küçük bir payı olduğunu biliyoruz.Tabii AMD buna benzer bir rekabeti ultrabook çıkınca kendi "sleekbook"larını çıkartarak başlatacakArtık yavaştan ultra/sleekbooklara geçelim.

_-_Evet,ilk başta ultrabookların teknik özelliklerini hemen gözden çıkarmak istiyorum.Neden diye soracak olsanız bütün ultrabookların nerdeyse işlemcileri,grafikleri ve SSD'leri aynı.Çünkü asıl perofrmans ayrılıkları 4. nesil işlemcilerle başlayacak.Piyasadaki ultrabookların nerdeyse hepsinde Intel i5 3317-U işlemcisi bulunuyor;i7 olarak 3517-U işlemcisi bulunuyor ve bunların hepsinde Hd Grahics 4000 bulunuyor.Ayrıca açılma hızları 3-7 saniye arasında değişiyor.Intel bunlarla beraber artık ultrabookların disk okuma hızlarının en kötü 80 mb/sn olmasını istiyor.Bunun için de SSD şart!Zaten piyasada SSD'siz ultrabook yok!

-Hemen şekillere geçelim.Intel'in bir diğer şartı da ultrabookların belirli inceliğe sahip olmalarıdır.Bunları size burda ayrıntılı olarak açıklamayacağım.Çünkü ben de bilmiyorum.Eğer bir teknoloji mağazasına giderseniz, zaten inceliklerini anlarsınız.Evet, en önemli bölüm olan tasarıma geldik.Şu an piyasadaki notebook tasarımları:
-Normal notebook tasarımı:Casper Nirvana Ultrabook,Acer Aspire S7,Samsung Series 5,Asus Zenbook
-Hibrit kayan gövde tasarımı:Sony Vaio Duo 11
-Ekranı çıkıp tablete dönüşen tasarım:Samsung Ativ Smart Pc Pro
-Ekran panelinin iki tarafı da ekran olan tasarım:Asus Taichi
...ve bunlara ek olarak dokunmatik ekran da çoğunda bulunuyor.

-Önceden de söylediğim gibi kayıp biligsayarın bulunması (Intel Anti-Theft) ve sitelerin güvenliğini kontrol eden eden Identity Protection teknolojisi var.Ek olarak belirtim eskiden de bildiğimiz Turbo Boost ve Windows 8 ile UEFI Boot var.Şöyle bi bakıyorum da söylememem gereken pek fazla bir şey kalmadı.Smart Connect teknolojisiyle uyku modunda bile maillerimiz kontrol edilebilir ve USB'den şarz yapılabilir.Uykudayken ipod'u,mp3 çaları şarzedebilmek süper bir şey olsa gerek!Ayrıca matıksal düşürnürsek 5 saniyede açılan bir bilgisayarın uykudan uyanmasının ne kadar sürebileceğini tahmin etmek pek de zor değil.                                        

   -Toparlamak gerekirse hızlılığa,şıklığa önem veren ve bununla birlikte gelişmiş oyunları oynamamayı göze almış biriyseniz ultrabook tam size göre!                                                                                                      
                                                                                                               
                                                                                    



                                                              
                                          Asus   Taichi                                                                                                       Sony Vaio Duo 11                                                                                                              

 -Hep donanımla ilgili konuştuğumu biliyorum.Bunun için yakında bir oyun incelemesiyle sizlerle olacağım.                                                          
 Nirvana Ultrabook                                                                   Samsung Ativ Smart Pc Pro
                                                                                                               

                                                                                                                   Mert Kaan GÜZEL  










.

                                                                                                                                                                                                                                   
Yazar: Yahya


Follow us Google+.

0 yorum:

My Blogger Themes