Intel'in Grafik İşlemci Geçmişi ve Geleceği

Merhaba Sibnetzciler,

Bu gün size piyasadaki ekran kartlarından bahsetmek istiyorum.Aslında Intel 4. Nesil (Haswell) işlemcileriyle birlikte grafik işlemcilerinden bahsetmek istiyorum.İlk başta eskileri bir hatırlayalım.
  -Bundan 3-4 sene önce iş bilgisayarlarımızda İntel'in Gma 950 vb grafik işlemcileri bulunuyordu.Tabii ki bunlarla Counter-Strike'ı akıcı olarak en düşük ayarlarda zor oynayabiliriz.
  -Sene 2011 olunca 2. Nesil Intel (Sandy Bridge) işlemcilerle çoğumuzun bildiği Intel Hd Graphics 3000.Hatta herkes reklamdarki "'1 Gb Ekran Kartı" (!) ibaresine aldanarak bilgisayarlarını aldılar.Sonra eve gidince Crysis 1'in bile akıcı oynanmadığını gördüler.Ama suç İntel'de değil,satış stratejileriyle alıcıyı kandırma amacında olan Casper gibi markalarda.Zaten Intel Hd Graphics paylaşımlı bir ekran kartı olduğu için bütün 1 Gb'yi kullanamaz.
  -Şimdi de 3. nesillerle gelen Intel Hd Graphics 4000 var.Tabii bunlar daha iyi grafik performansı sunuyor.Artık çoğu oyunu "Cin Ali" modu dediğimiz en düşük grafik modunda oynayabiliriz.Burada oynayabileceğiniz oyunlar var.
  -Ayrıca bahsettiğim bu grafik işlemciler adı üstü bir ekran kartı değil.İşlemciye gömülü bir özellik.Örneğin 4 çekirdekli bir işlemcinizde ayrı bir 5. kanaldan da grafik verileri gönderilir.
  -Şimdi neden AMD'nin grafik işlemcilerinden bahsetmediğimi soruyor olabilirisiniz.Aslında sormuyor da olabilirsiz.Ben yine de söyleyeyim.AMD'nin şu andaki grafik işlemcilerinin daha iyi ve daha ucuz olmalarına rağmen pazarlama alanındaki başarısızlıklarından dolayı şu an hiçbirimiz Apu'ları bilmiyor.
...ve gel gelelim yeni çıkacaklara...Evet, 4. nesillerle beraber iki tür grafik işlemcisi çıkacak:Iris ve Hd Graphics.Önceden belirteyim masaüstü için gelecek olanlar daha iyi olacak elbette.Çıkacak modellerin sıralamsı şöyle:Iris Pro 5200>Iris 5100>HD 5000>HD 4600/4400/4200>HD graphics


İntel iddiasına göre yeniler Intel Hd Graphics 4000'den 3 kat daha hızlı olacak.


...ve yeni birçok özellik:



Umarım çok ayrıntıya kaçıp kasmamışımdır :)

                                                                                                                                Mert Kaan GÜZEL

Yazar: Yahya


Follow us Google+.

0 yorum:

My Blogger Themes